Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, Sverige

Öppen föreläsning: Konstnären Peter Johansson

Sedan 1990 har Peter Johansson arbetat med de upplevelser som hans uppväxt i 60- och 70-talets Dalarna gett honom. Dalarna är landskapet i hjärtat av Sverige som sedan slutet av 1800-talet varit det nationalromantiska ansikte som visats upp som genuint svenskt och samtidigt exploaterats av turistindustrin med djävulsk precision.

– Med en far som var kurbits (rosen-) målare och en mor som drev en våffelstuga för skidturister, kan man säga att min konst är insyltat självironisk och prövar gränsen mellan vad som anses vara god konst och kitsch.

Under senare år har Johansson alltmer riktat sitt arbete mot liknande företeelser i andra kulturer och länder samt undersökt sin familjs mörka hemligheter.

-Framförallt vill jag att min konst ska angå många människor genom att vara fysisk, direkt och visuell. Gärna också skrattretande.

Peter Johansson betecknar sitt tidiga konstnärskap som en 15-årig forskningsresa genom svenskheten. I skulpturer och installationer har han ohejdat och framgångsrikt tagit itu med omhuldade svenska företeelser som dalahästar, falukorv, folkdans och röda stugor.

Tid: Torsdagen den 4 maj kl 10-12
Plats: Föreläsningssal, plan 4, Flaggmansvägen 1, Skeppsholmen