Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, Sverige

Öppen föreläsning: Arktiska klimatförändringar, dess koppling till det globala klimatsystemet och utmaningar för demokratin

Abisko Scientific Research Station, Keith W Larson, 2017.

Som en del av ett pågående samarbete mellan konsthögskolan och Forskningscentret för klimatpåverkan vid Abisko Scientific Research Station, bjuder vi in Keith W. Larson till att föreläsa.

Arktiska klimatförändringar, dess koppling till det globala klimatsystemet och utmaningar för demokratin

Mänsklig orsakad global klimatförändring är ett faktum som utmanar stabiliteten i samhällen, ekonomier, länder och det demokratiska systemet i sig. På norra halvklotet upplever Arktis klimatförändringarna ske dubbelt så fort. Faktum är att Arktis fungerar som en del av jordens kylsystem, vilket gör att Arktisk har en kritisk roll i att upprätthålla ekonomiskt och socialt välstånd genom dessa kopplingar till hela världen.

Att förstå klimatförändringar från ett arktiskt perspektiv är viktigt för alla. Motstånd hos forskare, orsakade av förnekande av klimatförändringar och en giftig offentlig diskurs har lett till allvarliga missförstånd hos allmänheten om hur brådskande frågan är. En väg till evidensbaserat beslutsfattande är lika viktig som direkta klimatåtgärder. Att skapa motståndskraftiga samhällen och ekonomier inför de snabba klimatförändringarna är utmaningen för våra demokratiska institutioner.

6 februari kl 10.00-11.00

Föreläsningen kommer hållas på engelska.